Министерският съвет прие изменение на нормативни актове на агенцията

09 Ноември 2011

Със свое постановление правителството измени и допълни Правилника за прилагане на Закона за държавната финансова инспекция (ЗДФИ) и Устройствения правилник на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), изготвен в изпълнение на ЗДФИ и съобразен с промените, обнародвани на 5 август тази година.

Одобрените промени детайлизират закона във връзка с функциите по планиране на финансовите инспекции, свързани с възлагането и изпълнението на обществени поръчки. Разписана е процедурата по изготвянето на годишния план, както и рисковите фактори, на база на които се извършва анализ и оценка на информацията с цел определяне на възложителите, при които е налице риск от нарушаване на законодателството в областта на обществените поръчки. Предложени са и други промени в текстовете с правно-технически характер.

Проектът предвижда още изменения и допълнения на Устройствения правилник на АДФИ. Промените са изцяло съобразени с новата функция по планиране на финансовите инспекции, свързани с възлагането и изпълнение на обществени поръчки и по събиране и анализиране на информация за възложителите на обществени поръчки. Това води до създаване на две нови дирекции в специализираната администрация, отговорни за плановата инспекционна дейност в областта на обществените поръчки, както и за анализа и отчета на инспекционната дейност. За оптимизиране на работата на настоящите две дирекции в общата администрация те се обединяват в една.