АДФИ подобрява знанията и уменията на служителите си със средства от ЕС

АДФИ подобрява знанията и уменията на служителите си със средства от ЕС

26 Септември 2013

Проект „Компетентни служители - ефективна администрация" за подобряване на професионалната компетентност на служителите от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще се реализира в рамките на една година със средства от ЕС.

"Това е първият проект на АДФИ по Оперативна програма „Административен капацитет" и той се осъществява в отговор на убедеността ни, че редовното обучение и повишаване на квалификацията води до подобряване на ефективността и качеството на дейността на администрацията", заяви Юлиан Капанов, главен секретар на АДФИ.

„Тези проекти са малки, но изключително ефективни, защото администрациите използват средствата за обучения, от които наистина имат нужда, за да повишат компетенциите на служителите си", коментира и Моника Димитрова - Бийчър, ръководител на Управляващия орган на ОПАК.

Предвижда се да бъдат проведени различни форми на обучения и семинари, чрез които да се подобрят специфичните умения и компетенции на служителите, както и да се мотивират и задържат квалифицираните кадри. Това съобщи на пресконференция за представянето на проекта днес Мими Соколова, ръководител на проекта.

Ще се проведат 9 обучения за служители на ръководна длъжност в Института по публична администрация (ИПА) в областта на стратегическото планиране, разработване и провеждане на политики, механизми за координация на органите на изпълнителната власт, превенция на корупционния риск, е-управление, организационно развитие и управление на промяната, изграждане на комуникационна стратегия и др. Други 10 обучения в ИПА ще бъдат организирани за служители от общата администрация в областта на финансовото и стопанско управление, управлението на човешките ресурси, ефективната комуникация в държавната администрация, информационната осигуреност и др. Предвидени са и 3 обучения в ИПА за служители от специализираната администрация в областта на счетоводната отчетност и контрол в бюджетното предприятие, законосъобразното разходване средства, основни принципи и производства на административния процес и др.

В рамките на проект „Компетентни служители - ефективна администрация" ще се проведe 5-месечно обучение по английски език за 73 служители на АДФИ, 53-ма от които с място на работа - гр. София и 19 в областните градове на страната.

60 ръководни кадри и ключови експерти ще участват в двудневен семинар на тема: „Повишаване ефективността на работата", по време на който чрез теория и тренировъчни игри ще се запознаят по-подробно със следните теми: роля на лидерите, мотивация на персонала, вземане на решения и управление на конфликти.

Проектът „Компетентни служители - ефективна администрация" се реализира с безвъзмездната финансова помощ на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Инициативата е в съответствие с основната цел на правителството за изграждане на модерна държавна администрация и е изцяло насочена към подобряването на политиката по управление на човешките ресурси.