АДФИ, Сметната палата и КЗК ще си сътрудничат в борбата срещу "тръжните манипулации"

АДФИ, Сметната палата и КЗК ще си сътрудничат в борбата срещу "тръжните манипулации"

27 Април 2011

Директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова, председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров и председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов подписаха споразумение за сътрудничество между трите контролни органа.

Трите институции ще си сътрудничат в осъществяването на контрола в областта на обществените поръчки и за установяването и предотвратяването на нарушения на Закона за защита на конкуренция под формата на т. нар. „тръжни манипулации".

Резултатите от инспекционната ни дейност показват, че областта на обществените поръчки е високо рискова, каза директорът на АДФИ Теменужка Петкова. Тя уточни, че през последните 4 години финансовите инспектори са проверили 5 500 процедури за обществени поръчки на стойност 5 млрд. лева. В над 60 % от тях сме установили нарушения, за които сме съставили 7 745 акта за установяване на административни нарушения, допълни Петкова. Констатирани са над 1 000 случая на непроведени процедури за 220 млн. лева. Все по-често установяваме, че възложителите на обществени поръчки включват условия, които необосновано ограничават или дават предимство на определени участници, като нарушават принципите на честна и лоялна конкуренция, подчерта Теменужка Петкова.

Целта е да се борим с общи усилия срещу особен вид измами, чрез които се източват публичните финанси - чрез уговорки между фирми се вдигат цените на различни публични услуги, което е форма на картел. Това каза след подписването на документа проф. Валери Димитров. Той подчерта, че чрез манипулативни действия на играчи, които привидно са конкуренти, се обезсмислят различните търгове и конкурси, провеждани от държавните органи и общините - при обществените поръчки, концесиите, разпореждането с имоти, отдаването под наем. Сметната палата има индикации за такива манипулации, тъй като проверява органите, които провеждат конкурсите. Проф. Димитров заяви, че Сметната палата вече ще наблюдава освен възложителите и поведението на участниците в конкурсите и при данни за манипулации ще изпраща съответната част от одитния доклад и доказателствата към него на КЗК.

Председателят на КЗК отбеляза, че тръжните манипулации се наблюдават най-често в периоди на икономическа криза, тъй като тогава източниците за корпоративно финансиране са силно ограничени или са много скъпи, а публичните средства се явяват атрактивен финансов източник за предприятията на съответния пазар. По тази причина в условията на криза се увеличава и рискът от тръжни манипулации, които имат за цел противоправното извличане на бюджетни средства от публичния сектор, добави Петко Николов.

Подписването на споразумението беше предшествано от работна среща, на която експерти от трите институции представиха функциите им във връзка с подписания документ.