АДФИ продължава подобряването на знанията и уменията на служителите си със средства от ЕС

АДФИ продължава подобряването на знанията и уменията на служителите си със средства от ЕС

18 Май 2015

С проект „Укрепване на административния капацитет на АДФИ чрез специализирани обучения" продължава процесът на повишаване на квалификацията и професионализма на служителите от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) със средства от ЕС.

Това е третият проект на АДФИ по Оперативна програма „Административен капацитет", който цели да повиши професионалната компетентност на служителите, да създаде условия за професионално и кариерно развитие на персонала и да увеличи качеството и ефективността на дейността на АДФИ. Проектът стартира през м. септември 2014 г. и е с едногодишен срок за изпълнение.

В рамките на проекта ще бъдат проведени специализирани обучения, пряко обвързани със специфичната дейност, която изпълняват служителите на АДФИ, както и обучения в Института по публична администрация (ИПА) за служители на АДФИ. Това съобщи на пресконференция за представянето на проекта днес Мими Соколова, ръководител на проекта.

Очаква се да да бъдат обучени общо 489 служители чрез 4 специализирани обучения и 17 обучения в ИПА. В рамките на специализираните обучения ще се включат следните важни теми: новата нормативна уредба за устройството и структурата на публичните финанси - Закон за публичните финанси, промени в Сметкоплана на бюджетните организации за 2014 г. и счетоводната отчетност, произтичащи от прилагането на Закона за публичните финанси; корупция и конфликт на интереси - основни понятия, характерни черти, предпоставки за възникване, форми на проявление и превенция; измама и установяване на индикатори за измами; имуществена и административно наказателна отговорност по ЗДФИ, както и възобновяване на административнонаказателното производство.

Като част от обученията в ИПА ще бъдат разгледани теми в областта на публични политики, ефективно бюджетиране, отворена, прозрачна и етична администрация, електронно управление и електронно правителство, компютърни компетенции и други.

Проектът „Укрепване на административния капацитет на АДФИ чрез специализирани обучения" се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Инициативата е в съответствие с основната цел на правителството за изграждане на модерна държавна администрация и е изцяло насочена към подобряването на политиката по управление на човешките ресурси.