АДФИ беше домакин на конференция в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

АДФИ беше домакин на конференция в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

22 Юни 2018

Успешно приключи международната конференция, организирана от Агенцията за държавна финансова инспекция, на тема: „Предизвикателства пред контролните органи при защита на публичните финансови интереси“, която се състоя на 19 юни 2018 г. в София.

Делегати на конференцията бяха представители на контролните органи от 12 страничленки на Европейския съюз и на Република Турция, както и експерти от Световната банка и редица български институции.

Форумът, част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, беше открит от министъра на финансите Владислав Горанов, който изтъкна значимата роля на организациите, защитаващи публичните финансови интереси за укрепване на доверието на данъкоплатците. „Именно контролните органи дават отговора за ефективното разходване на публичните финанси, което е ключово за качеството на държавното управление във всяка една държава в Европейския съюз“, допълни министър Горанов.

„Целта на днешния форум е да постави акцент именно върху предизвикателствата и перспективите пред институциите, натоварени със защитата на публичните финансови интереси, както на национално, така и на общоевропейско ниво. Тема, изключително актуална в светлината на приетите през 2017 г. два значими европейски правни акта – Директивата относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза по наказателноправен ред (приета на 5 юли 2017 г., в сила от 17 август 2017 г.) и Регламентът за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура“, каза Георги Начев, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Основните теми, които предизвикаха дискусии сред делегатите, бяха предизвикателствата при прилагане на законодателството при разходване на публични средства, контролът на дейността в областта на обществените поръчки, прилаганите последващи мерки, сътрудничеството и взаимодействието между отделните институции.

Конференцията в София даде възможност за обмен на опит и добри практики и ясно очерта необходимостта от засилено сътрудничество на контролните органи, натоварени със защитата на публичните финанси, както на национално, така и на общоевропейско ниво.